Nokia N9 kaksi viikkoa koekäytössä

Ian 6.7.2011

Nokia-N9_cyan_1-150x150

LONTOO – Sain pari viikkoa sitten Nokia N9:n mallikappaleen koekäyttöön, joten ajattelin kertoa tässä hieman kokemuksistani ja siitä minkälainen puhelin Nokia N9 mielestäni oikeasti on. Millainen laite tilastojen, teknisten tietojen ja ominaisuusluetteloiden takaa löytyy?

Nokia N9:ää on oikein mukavaa käsitellä ja käyttää. Laitteen polykarbonaatista tehty runko on ohut, mutta yleistuntuma on luja ja vakaa. Kuvista ei saa oikeaa käsitystä siitä, kuinka kirkas laitteen näyttö on. En tunne tarkemmin teknisiä yksityiskohtia, mutta minulla näytön kirkkaus oli säädettynä puoliväliin melkein koko ajan. Säätö ei liittynyt virransäästöön, vaan näyttö oli yksinkertaisesti riittävän kirkas kaikissa olosuhteissa lukuun ottamatta tilanteita, joissa siihen kohdistui suoraa auringonvaloa.

Näytön kaarevuus miellyttää myös silmää. Näytössä on pyöristetyt kulmat, kuten lienette ehkä huomanneetkin. Lisäksi näyttö kaartuu reunoja kohti, mikä saa puhelimen tuntumaan ohuemmalta ja antaa sille jalokivimäisen muodon. Laitteen näyttölasin ja AMOLED-näytön välissä ei ole ilmarakoa. Tämä luo vaikutelman näytön pinnalla kelluvista kuvakkeista, jotka suorastaan houkuttelevat koskettamaan.

Haastattelimme aiemmin Nokia N9 -älypuhelimen muotoilijaa Anton Fahlgrenia. Hän sanoi, että perinteisen näppäimistön käyttäminen tuntuu vanhanaikaiselta sen jälkeen kun on käyttänyt Nokia N9 -puhelinta. Tämä pitää paikkansa jopa kahden viikon koekäytön jälkeen. Suoraan sanoen en ole aivan varma, onko kosketusnäyttöä nopeampi käyttää kuin näppäimistöä, mutta se ei ole tässä olennaisinta. Kosketusnäytön käyttö kaikkiin toimintoihin tuntuu sujuvammalta ja luontevammalta kuin siirtyminen näytöltä näppäimistölle ja takaisin, mikä on usein kömpelöä.

Nokia N9 -puhelimessa näytöltä toiselle siirrytään erittäin nopeasti swipe-toiminnolla eli sormen pyyhkäisyllä. Pyyhkäisytoiminto tuntuu luontevalta tavalta käyttää puhelinta, ja siihen on helppo tottua. Minulla on Nokia N8, ja olen jo yrittänyt siirtyä siinäkin sovelluksesta toiseen pyyhkäisytoiminnolla. Sen jälkeen olenkin ihmetellyt, että miksi tämä ei toimi… Pyyhkäisytoiminnon opettelu vie noin päivän, mutta sen jälkeen alkaa tuntua siltä, että suunnittelijat ovat löytäneet parhaan mahdollisen tavan käyttää puhelinta.

Käyttöliittymä opastaa käyttäjää hienovaraisesti. Aloitusnäytön oikeaan reunaan esimerkiksi ilmestyy parin sekunnin ajaksi ohut viiva, joka muistuttaa, että käyttäjä saa siihen suuntaan pyyhkäisemällä näkyviin ilmoitukset ja tehtävänvaihtonäytöt.

Pyyhkäisyliikkeitä on monenlaisia. Näyttöjen välillä siirtymiseen on oma liikkeensä, ja näyttöä vieritetään lyhyemmillä pystysuuntaisilla pyyhkäisyillä. Pikakäynnistyspalkin saa näkyviin pyyhkäisemällä näytön alareunasta puoliväliin. Sovellusten sulkeminen onnistuu erikseen asetettavalla alaspäin pyyhkäisyllä. Tämä saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta käytännössä se ei ole sitä: näyttöjen välillä liikkumiseen tarvitaan pyyhkäisy näytön reunasta reunaan, kun taas vieritys tapahtuu näytön sisällä. Opetteluun voi toki mennä päivä tai pari, mutta pyyhkäisytoiminto alkaa tuntua yllättävän nopeasti erittäin nopealta ja intuitiiviselta tavalta käyttää puhelinta.

Käytössäni olleella mallikappaleella ei voinut käyttää Ovi Kauppaa, joten pystyin hyödyntämään vain laitteeseen valmiiksi asennettuja sovelluksia. En kuitenkaan jäänyt kaipaamaan ylimääräisiä sovelluksia tai palveluja. Facebook, Twitter, Flickr, Skype, Nokia Kartat ja luotettava sähköpostisovellus täyttivät 99 prosenttia käyttötarpeistani. Jäljelle jäävä prosentti koostuu peleistä, mutta niitä asennettiin valmiiksi saamaani mallikappaleeseen, eli tähänkin ongelmaan löytyi koekäyttöä varten ratkaisu.

Jään kaipaamaan laitteen nopeutta. Nämä ovat tietysti makuasioita, mutta minun mielestäni Nokia N9 on erittäin nopea. Nopeus näyttäisi olevan laitteen erinomaisen moniajo-ominaisuuden ansiota. Sovellukset voi jättää auki, koska laitteesta ei lopu muisti kesken. Muistan lukeneeni jostakin, että Nokia N9:ssä voi pitää samanaikaisesti auki jopa sata sovellusta. Minä tarvitsen korkeintaan kymmentä sovellusta. Sähköpostiin tai vaikkapa auki jääneeseen karttaan palaaminen tapahtuu millisekunneissa eli niin nopeasti, että aikaa ei ehdi edes huomata. Näin nopea laite on tietysti erittäin miellyttävä käyttää, ja siitä on vaikea luopua.

Minun on nyt kuitenkin annettava Nokia N9 Adamille, koska muidenkin on päästävä kokeilemaan laitetta ennen kuin se on palautettava Keilaniemeen. On lähes julmaa joutua luopumaan näin hienosta laitteesta…

Onko teillä kysyttävää Nokia N9:n käytöstä?

Jaa artikkeli
 

Lähettämällä kommentin hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Tämä sivusto ei tarjoa asiakastukea, joten älä lähetä laitteesi huoltoon liittyviä kysymyksiä meille. Ole hyvä ja käytä Nokian asiakastukeen tarkoitettuja kanavia tai keskustelupalstoja puhelimesi huoltoon liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä Nokia-tukeen
Nokia Support -keskustelupalsta (englanninkielinen)

Lue kommentointiohjeet

 
 • Risto

  Itse tein laitteesta jo ennakkovarauksen Verkkokauppaan. Siellä ei tiedetty vielä hintaa eikä toimitusaikaa, mutta jos laite vastaa tarpeitani eikä maksa liikaa, niin varmaankin myös lunastan sen.

  Tässä minulle tärkeitä ominaisuuksia, osaatko kertoa miten N9 pärjää niissä:

  1. Akunkesto (lataus pitäisi riittää vähintään päiväksi, vaikka käyttäisin aktiivisesti muita alla mainittuja muita ominaisuuksia)

  2. Musiikkisoitin + Bluetooth -stereokuulokeliitäntä (ideaalitapauksessa musiikkisoittimessa olisi automaattisten soittolistojen generointi vähän samaan tapaan, kuin PC:n/Macin Apple iTunes -soitto-ohjelmassa)

  3. WLAN HotSpot -ominaisuus (jolloin pelkkä puhelin riittää esim. mökille laajakaistaksi)

  4. Hyvä ja luotettava kello (käytän nykyistä puhelintani ainoana herätyskellonani, joten se on koko yön päällä ja myös latautuu yön aikana)

  5. Toimivat perussovellukset (netti, sähköposti, kalenteri, kartat) sekä lisäksi saatavilla laadukkaita ja kohtuuhintaisia asennettavia sovelluksia (pelejä, pieniä hyötyohjelmia, parannettuja

  • http://aani.nokia.fi Heidi

   1. Akunkestosta sen verran, että puheaika on (GSM/WCDMA) jopa 11 h / 7 h ja lepoaika jopa 450 h (WCDMA) ja jopa 380 h (GSM).
   2. Tässä jutussa on lisätietoa musaliitännöistä: http://aani.nokia.fi/2011/06/23/nokia-n9-tarjoaa-napparaa-tiedonsiirtoa-nfc-tekniikalla/
   3. Tämä on nyt ihan mutu-tietoa, mutta ihmettelisin kovasti jos N9:iin ei saisi esim. Joiku spotia. Täytyypä vielä tsekata tämä fakta tuotetiimiltä…
   4. Laitteen kello on mainio ja näkyy lepotilassa ruudulla.
   5. Nämä ovat kaikki saatavilla.
   Tarkemmat hinta- ja saatavuustiedot ilmoitetaan tosiaan myöhemmin, mutta tuskin tässä ikuisuuksia tarvitsee odotella.

   • Mika

     Ainakin N9:n kuvakkeista löytyy semmoinen kuin Wi-Fi Hotspot. Eli taitaa olla valmiiksi asennettuna siinä! Hyvä pieni lisäominaisuus.

  • Aleksi

   N9:n mukana tulee käsittääkseni JoikuSpotin täysversio. Hyviä pointteja.

 • https://me.yahoo.com/a/5lU0Jy4HloXUf8E9N8X7fRlYFvR3#34f4f Ergonpandilus

  Yhden käden käyttöä kehutaan, mutta onnistuuko myös kuvan ottaminen yksi kätisesti?

  • http://aani.nokia.fi Heidi

   Kuvausnäppäin on screenillä, joten kyllä siinä oikeastaan tarvitsee molemmat kädet.

   • Mika

     entä pystykuvissa. Kääntyykö kameran kuvakkeet pystyyn?

    • http://twitter.com/temetey T T

     Tähän voisi sanoa, että tarvitseeko niiden kääntyä? Eihän tavallisessakaan kamerassa näppäimet käänny otatpa sitten kuvia pystyyn tai vaakaan.

  • J_virtane

   Mutta eipä sitä pysty oikeallakaan kameralla näin tekemään, saati millään muulla puhelimella.

 • Arquenniel

  Miten hyvät kameran ja videokameran ominaisuudet ovat verrattuna esim N8? Onko esim. manuaaliset säätömahdollisuudet kohtalaiset ja saako automaattiset kuvankorjaukset pois päältä jos sellaisia on? 
  Pystyisikö joku linkittämään esimerkkikuvia ja videota erilaisissa kuvausolosuhteissa? :)

 • If

  Itse myös tilasin laitteen ja ihmetyttää miksei Nokia ota kantaa netissä vellovaan keskusteluun siitä:

  a) onko tämä viimeinen Meego laite Nokialta tänä vuonna vai viimeinen Meego laite koskaan

  b) Elopin “tuliaisina” julkaisun ja myynnin välistä aikaa piti Nokialla lyhentää ja nyt ketään ei ota kantaa julkaisupäivään. Ymmärrän että jos se ei ole valmis mutta uskoisin että laitetta odottavia kiinnostaisi tietää tuleeko laite esim. elokuussa vai joulukuussa

  Kiitos

  • http://twitter.com/akseX akse

   Marko sano että tulee sitte ku se on valmis :)

   • Vieras

     Eikö se ole jo valmis kun Ian on käyttänyt sitä jokaksi viikkoa? Heidi?

    • http://aani.nokia.fi Heidi

     Ianilla oli käytössään proto eli mallikappale.

     • Vieras

      Aika tyytyväiseltä vaikutti et olen toiveikas että se on tässä kuussa kaupoissa. :)

     • Mika

       Nokian Aleksanterin kadun flägäriin on tulossa proto kuulemma heinä-elokuun vaihteessa, joten tuskin ihan myyntikappaleita sitä ennen ilmaantuu…

     • vieras

      Tuskin.
      Sen pitäis tulla 23 syyskuuta kuulemma…

     • vieras

      Tuskin.
      Sen pitäis tulla 23 syyskuuta kuulemma…

     • vieras

      Tuskin.
      Sen pitäis tulla 23 syyskuuta kuulemma…

     • vieras

      Tuskin.
      Sen pitäis tulla 23 syyskuuta kuulemma…

     • If

      tästäkin voidaan päätellä siis että joko laite on oikeasti pian (heinä-elo) kaupoissa tai Nokian markkinointi on todella sekaisin.

     • Tero

      No ei varmaan ole heinä-elokussa. Eihän Annakaan ole.

     • Tero

      No ei varmaan ole heinä-elokussa. Eihän Annakaan ole.

 • ts.

  Fyysisen näppäimistön puute kuvastaa suoraan laitteen oletettua käyttötapaa – ja se, kuinka paljon se ketäkin haittaa, käyttäjän varsinaisia toimintamalleja.

  Virtuaalinäppäimistöllä päästään kirjoitusapujen kanssa vähintään yhtä suuriin kirjoitusnopeuksiin varsinaisen näppäimistön kanssa, mutta käytännössä fyysisen näppäimistön puute rajaa kirjoitettavan tekstin pituutta. Suurin osa esimerkiksi ns. kommunikaattoriväestä huomaa, ettei kosketusnäppäimistöllä tule enää koskaan naputeltua sitä pitkää vastausta työmeiliin tai innokkaaman tapauksessa mielipideosastolle ajan, paikan ja inspiraationkaan näin salliessa.

  Tähän on muutamakin syy: ensinnäkin, kirjoittaminen kosketusnäppäimistöllä – nopeampaa tai ei – on huomattavasti rasittavampaa. On rasittavaa joutua välttelemään kosketuspintaa näytöllä, kannatella sormia jatkuvasti ilmassa. Sormilla ei voi myöskään tunnustella näppäinten reunoja, eikä hakea paikkaa näppäimistöllä. Toiseksi, virtuaalinäppäimistö peittää ikävästi alaa ruudulta, joten näet harmillisen pienen osasen kirjoittamastasi tekstistä.

  Yllämainitut eivät varsinaisesti tule kuitenkaan eteen lyhyissä ‘status’-päivityksissä, sms-viesteissä tai twiittauksissa, joten virtuaalinen näppäimistö on todellinen vaihtoehto useimmille. Lisäksi, näillä laitteilla lähinä kulutetaan, ei luoda, sisältöä, joten yleisesti ottaen ns. input-tarpeet ovat vähäisemmät.

  (Kirjoittelin tätä kommenttia hieman vanhemmalla tietokoneella, jolla tämä tekstiboksi ei pysynyt perässä kirjoittaessa. Teen ajoittain virhepainalluksia kuluneilla näppäimistöillä, mutta enemmän kirjoittaneena pystyn havaitsemaan virheeni ennen kuin näen tuloksen: en tarvitse katsomista näppäimistöön, enkä edes syntyvään tekstiin silloin kun se ei ole mahdollista. Sama homma koskee fyysisiä näppäimistöjä matkapuhelimella, mutta ei virtuaali-QWERTYjä, joissa virheet huomaa vasta jälkikäteen: varsinkin resistiiviset näytöt ovat tekstin syötön suhteen hirveitä, kun sormen painepiste vaeltaa sormenpään alla riippuen painamisvoimakkuudesta.)

 • TKorho

  Millainen on browserin historia-ominaisuus? Olen etsinyt siitä näkymää varmaan kaikista N9 youtube-videoista mutta siitä ei ole mitään kuvausta. Onko N9:n browserissa graafinen historia, niinkuin vaikka E#0 sarjan minibrowserissa? Tuota graafista historiaa olen kaivannut monelta tabletilta ja iphoneltakin. Entä onko browserissa normaalit bookmarkit, vai pitääkö ne aina tallentaan ikoneiksi applikaatio-sivulle?

  • http://aani.nokia.fi Heidi

   Bookmarkit voi tallentaa ikoneina, jolloin ne latautuvat nopeasti, ja eniten vieraillut sivustot tallentuvat automaattisesti listanäkymänä. Graafista historiaa ei selaimessa ole. Selaimesta on enemmän juttua tässä Conversations-artikkelissa: http://conversations.nokia.com/2011/06/28/nokia-n9-opening-the-browser/

   • TKorho

    Kiitos vastauksesta, Heidi! :)

    Harmi ettei ole graafista historiaa. Sitä olen etsinyt. Nyt vain pitäisi päättää tukeeko tuon ostaminen Elopin linjaa vai osoittaa sen vääräksi.

 • https://me.yahoo.com/a/5lU0Jy4HloXUf8E9N8X7fRlYFvR3#34f4f Ergonpandilus

  Toimiikos tuossa virtuaalinäppiksessä monikosketus? Tämä vaikuttaa kirjoitusnopeuteen ratkaisevasti, koska N8 käyttäessä huomaa monesti että napin painallus menee hukkaan jos kahdella kädellä kirjoitan tarpeeksi nopeasti.

 • Syderer

  Voisi katsoa jos hommaisi riippuen enemmänkin sen sovellustarjonnasta. Ostin N900 viimemarraskuussa ja tuli vähän petyttyä… pelit kuitenkin kiinnostavat paljolti. ja ovi kartat sovellus on myös aika köyhä tuossa n900 puhelimessa/tietokoneessa. joten löytyisikö n9:ssä tällaisia ominaisuuksia, niinkuin symbian puhelimissa vaikuttaisi olevan?

  • N900User

   Nokia ei koskaan vastannut millään foorumilla, miksi N900:n Kartat sovellus jäi niin alkeelliseksi kuin se on. Katsotaan mitä Heidi vastaa N9:n kohdalla samaan kysymykseen.

  • http://aani.nokia.fi Heidi

   N9:ssä on Nokian karttojen viimeisin versio kaikilla herkuilla. Siinä on myös erillinen ajosovellus, jonka ansiosta autonavigointi on entistäkin helpompaa. Lisätietoa ajosovelluksesta tässä jutussa: http://aani.nokia.fi/2011/06/27/autonavigointi-on-entistakin-helpompaa-nokia-n9lla/

 • Risto

  Jutussa olevassa Angry Birds screenshotissa on suomalaisen näköinen taustamaisema (yksittäisiä koivuja ja taustalla kuusimetsää). Onko N9:lle tehty Angry Birdsistä joku Nokia-spesifinen variantti, vai enkö vaan ole päässyt tarpeeksi pitkälle omissa versioissani?

  • Aleksi

   Tuo on eri versio Angry Birdsistä, kyseessä on tuo NFC-versio, jossa joka viides taso pitää avata koskettamalla toista NFC-laitetta.

 • Utelias

  Nyt kyllä vähän aiheejn vierestä, mutta kun tuo WP7 nokialainen sitten ilmestyy,  niin missä maissa sitä saadaan ensimmäiseksi? toivottavasti Suomi on listalla?

 • Utelias

  Nyt vähän aiheesti poiketen kun tuli mieleen eli: silloin kun nokia WP7 joskus ilmestyy niin onko Suomi ensimmäisten maiden joukossa jotka tätä puhelinta saavat?

  • vieras

   Tästä oli juttua jokin aika sitten: todennäköisesti ei. WP7 laitteella on kova kiire joulukauppaan, jolloin se yritetään saada Keski-Euroopan isoille markkinoille ainakin. Toisaalta taas N9:n huhutaan sivuuttavan aluksi joitakin markkinoita, mutta Suomeen se tulee kuitenkin ensimmäisten maiden joukossa. Meneekö WP7 ja N9 julkaisumaat ristiin, mene ja tiedä mutta hyvin mahdollista kun seuraa esim miltä eka WP7 puhelimen netissä “huhutaan” näyttävän.

   • Vieras

    Keski-Euroopan lisäks WP7 puhelinta ollaan viemässä kovaa vauhtia myös Yhdysvaltojn markkinoille. Ainkain sen perusteella mitä oon lukenu siitä.

  • http://aani.nokia.fi Heidi

   WP:n saatavuudesta on turhan aikaista puhua tässä vaiheessa, jutellaan siitä sitten kunhan laite on julkaistu.

 • Mika

  Lukeeko tässä laitteessa muuten missään N9? Vai pitääkö se vain tunnistaa? ;)

  • Aleksi

   Kyllä se varmaan ainakin jossain päädyssä lukee, mutta kyllähän sen tunnistaa :)

 • Niko korpela

  Mitään arvioita hinnasta?

 • Frenzy

  toi nokian N9 vaikuttaa hyvältä puhelimelta mutta hinta on varmaan aika lailla iPhonen luokkaa eli suht tyyris, jään odottamaan että koska puhelin tulisi markinoille ja ehkä joudun venaamaan että hinta vähä tipahtaisi ennenkun pystyn hankimaan ton

 • Risto

  Miten helposti vanhasta puhelimesta (HTC Desire) saa yhteystiedot siirrettyä N9:än? Entä saako N9:n kalenterin synkronoitua automaattisesti Gmailin kalenterin kanssa?

  • Vieras

   Veikkaisin että saat parhaiten yhteystiedot siirretyä tallentamalla ne simille…

 • ps

  Osaako kalenteri synkronoida/näyttää useita googlen kalentereita suoraan ilman eri sovelluksia?

 • Arska

  Onko N9:ssä mahdollista vaihtaa taustakuvia?

 • Casey

  Nyt kun Ruotsin julkaisupäiväksi on varmistunut 23.9.2011, niin milloinkohan tämä tuote saapuu Suomen markkinoillle? Pystyykö Heidi jo kertomaan jotain aikataulusta? Toivottavasti ei mene noin myöhään…

 • Antero_hyytiainen

  onkohan n9 made in finland ?

 • Aapeli

  Onko harmainta hajua, että millä kvartaalilla tätä N9 puhelinta voi ostaa?

 • Aapeli

  Onko harmainta hajua, että millä kvartaalilla tätä N9 puhelinta voi ostaa?

 • Teppo

  Terve.

  Oon yrittänyt ettiä OVI-kaupasta Angry Birdsiä, mutta en löydä sitä. Puhelimessani on AB:n ilmaisversio. Kun täppään GET FULL VERSION kohtaa niin selain hyppää suoraan tohon OVI-kauppaan mistä en kyseistä peliä löydä.