Joukkoliikenteen reitti hukassa? Ratkaisu löytyy Ovi Kaupasta

Juuso 20.9.2011

OmatPysakit-1-192x192

ESPOO – Elämä asettaa eteen tilanteita, jolloin siirtymisen paikasta toiseen täytyy olla nopeaa. Kokous toisella puolella kaupunkia? Futistreenit heti luennon jälkeen? Nokian omien karttojen lisäksi Ovi Kauppa tarjoaa useita julkisen liikenteen reittisovelluksia ja oppaita. Ne kattavat käyttäjänsä kulloiseenkin sijaintiin sopivimmat  reitit, olit sitten liikkeellä autolla, kävellen tai julkisilla kulkuneuvoilla. Lisäksi saatavilla on sovelluksia, joiden avulla esimerkiksi lähimmän ruokakaupan tai apteekin löytäminen on vaivatonta.

Kuha Reitti on suomalaisen Kuhamobilenin kehittämä sovellus, jolla voi kätevästi etsiä parhaat joukkoliikenteen reitit. Tekstipohjaisen sovelluksen käyttäminen on ensimmäisten kokemusteni pohjalta helppoa: sijainti määrittyy kätevästi GPS:n avulla tai paikan nimen tekstinä syöttämällä. Ohjelma tarjoaa lukuisia eri reittivaihtoehtoja. Myös yksittäisten kulkuvälineiden hakutuloksista pois karsiminen onnistuu, joten jopa kaltaiseni kiskoliikenteen kolinassa viihtyvä nostalgikko löytää mieleisensä kulkuneuvon ja reitin.

Haun kääntäminen on myös mahdollista, joten paluureittiä hakiessa ei tarvita ylimääräistä näppäilyä. Kuha Reitin täysi toiminnallisuus on tuettu ainakin Nokia N97, N97 mini, N8, C7 ja C6-01 -malleissa. Kahden euron hintaisesta palvelusta löytyy myös englanninkielinen sovellusversio, joten jos et itse ehdi ulkomaanvieraidesi oppaaksi, on heille silti tarjolla näppäriä neuvoja.

Hieman erilaista lähestymistapaa joukkoliikenteeseen tarjoaa Omat pysäkit -sovellus, joka näyttää seuraavaksi lähtevät vuorot sinua lähimpänä olevilla, tai niillä pysäkeillä, joilla useimmiten vierailet. Palvelu on kätevä, sillä sen voi myös asentaa näkymään oman puhelimen näytöllä, joten erityisesti vakituisten matkojen ajoittamisesta tulee helppoa.

Ilmaisesta Omat Pysäkit -palvelusta löytyy myös toiminto, joka näyttää jo ohimenneet vuorot ja sen, tarvitseeko sinun kiirehtiä ehtiäksesi seuraavalle lähdölle. Käytännössä tämä tapahtuu värikoodien avulla: vihreällä pohjalla olevaan yhteyteen ehtii vielä kävellen, mutta keltaiselle täytyy jo astella rivakammin. Punaisella värillä on pistettävä juoksuksi tai tyydyttävä odottamaan seuraavaa vuoroa. Tällä hetkellä palvelu toimii Suomessa ainakin pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Oulussa, Turussa, Lappeenrannassa, Vaasassa ja Lahdessa.

Näiden lisäksi Ovi Kaupasta löytyy ilmainen Tässä.fi -palvelu, joiden avulla käyttäjä löytää lähimmät palvelut yhdistettynä reittioppaisiin. Tässä.fi sisältää mm. kaikki Keskon, S-ryhmän, Suomen Lähikaupan ja M-kauppiaiden ruokakaupat sekä Alkot, apteekit ja Otto-käteisautomaatit. Lisäksi palvelussa ovat ainakin Helsingin ja Tampereen julkisen liikenteen reitit ja aikataulut, sekä päivittyvät säätiedot, joten kyseessä on hyvin kattava paketti päivittäiskäyttöön sopivia tietoja.

Myös Nokian Ovi Kartat -palvelu, joka löytyy valmiiksi asennettuna Nokian puhelimista tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden tarkistaa lähimmät joukkoliikenteen pysäkit ja linjat Helsingin alueella. Jos esimerkiksi aikoo autoilla metrolle tai junalle ja käyttää loppumatkan vaikkapa sähköpostien ja päivän lehden lukemiseen, antaa Kartat-palvelu selkeät ohjeet halutulle asemalle ja näyttää myös sieltä kulkevat linjat.

Lisäksi tarjolla on vielä ilmainen Oma ääni -sovellus, jolla voit muuttaa Kartat-palvelun ääninavigoinnin kuulutukset haluamallesi kielelle ja kenen tahansa ääneksi, joten matkanteosta voi tehdä harvinaislaatuisen kustomoitua.

Millaisia kokemuksia lukijoillamme on reittisovelluksista?

 

Jaa artikkeli
 

Lähettämällä kommentin hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Tämä sivusto ei tarjoa asiakastukea, joten älä lähetä laitteesi huoltoon liittyviä kysymyksiä meille. Ole hyvä ja käytä Nokian asiakastukeen tarkoitettuja kanavia tai keskustelupalstoja puhelimesi huoltoon liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä Nokia-tukeen
Nokia Support -keskustelupalsta (englanninkielinen)

Lue kommentointiohjeet

 
 • anssi

  moi, Toivoisin kovasti palvelua, jossa näkyvät raitiovaunujen sijainnit. Käsittääkseni iPhonelle on jo tällainen. Onkohan sellaista tulossa Nokialle? Käytän ratikkaa lähes päivittäin ja usein harmittaa kun ratikka menee nokan edestä ohi. Jos vähän tietäisi kuinka kaukana seuraava tulee, voisi omaa vauhtiansa pysäkille sovittaa.

  • nimesi

   mikä sen nimi on iphonella?

  • Arto Nurmela

   Täällä on elämää raitiovaunujen tavoittamattomissakin ja jotain julkista liikennettäkin tarjotaan, jos vain löytyisi.

 • Mika

  Tää on Symbian puhelinten ainoa softapuute mielestäni, ettei kunnon reittiopasta löydy. Kuhareitti on kaiketi ihan hyvä, mutta se on aivan kamalan ruma, joten en viitsi siitä maksaa.

  Voisitteko tehdä jutun N9:n julkisenliikenteen ominaisuuksista? Käsittääkseni siinä on mukana reittiopas.

  • http://aani.nokia.fi Heidi

   Pistetään korvan taakse ja laitetaan Juuso asialle.

 • sami

  iPhonen Reitti GPS sovelluksen tasoisen sovelluksen kun saisi joskus Nokiallekkin. Kaikin puolin huomattavasti parempi kun mikään Ovi storesta löytyvä.