Scaladon kuvausosaaminen tuo Nokian älypuhelimiin entistäkin paremmat kamerat

Ian 8.8.2012

scaldo_banner

Nokia ilmoitti heinäkuun lopulla saaneensa päätökseen yrityskaupan, jonka myötä yhtiölle siirtyvät Scaladon teknologiat, kehittäjät ja immateriaalioikeudet. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Nokian ohjelmistojohtaja Samuli Hänninen kertoo miten yhtiö aikoo kehittää kamerapuhelimia.

”Uskomme, että kamerapuhelimet kokevat uuden murroksen”, Samuli kertoo tyytyväisenä viimeisimmästä yrityskaupasta.

”Nokia on aina ollut kamerapuhelinten teknologiajohtaja. Vuonna 2002 julkistettu Nokia 7650 -puhelin oli yhtiön ensimmäinen kamerapuhelin. Nokia N8 –puhelin oli ensimmäinen 12-megapikselin kamerapuhelin automaattitarkennuksella. PureView-teknologia on valtava edistysaskel”, listaa Samuli kehityksen virstanpylväitä.

”Sata vuotta sitten Kodakin kaltaiset valokuvauksen pioneerit määrittivät, miten kuvia otetaan. Teknologia on sittemmin kehittynyt merkittävästi, mutta perusteet ovat edelleen samat. Samat asiat vain tehdään eri tavalla”, hän jatkaa.

”Nyt olemme tilanteessa, jossa asiat voivat muuttua radikaalisti. Tavoitteenamme on, että kamerapuhelimilla voidaan tallentaa muistoja ja tunteita nykyistä huomattavasti monipuolisemmin”, toteaa Samuli.

”Yksi esimerkki on metatiedon lisääminen kuviin. Kamerapuhelin voi käyttää tarkoituksenmukaisesti tietoja siitä, keitä on kuvassa, mitä he tekevät ja milloin kuva on otettu. Isoäitini kirjoitti aikoinaan nämä tiedot kuvan kääntöpuolelle. Älypuhelin voi sisällyttää tiedot kuviin ja tarjota uusia tapoja muistoihin palaamiseen”, Samuli Hänninen visioi kamerapuhelimien mahdollistamia muutoksia.

”Voimme myös muuttaa muistojen tallentamisen tapoja. Kuvissa voi olla niin paljon tietoa, että niistä voi luoda uusia ja täysin erilaisia kuvia keskittymällä esimerkiksi yksityiskohtiin kuten taustalla näkyvään auringonlaskuun”, Hänninen sanoo.

Scaladosta siirtyvä henkilöstö muodostaa uuden kuvausosaamisen keskuksen Lundiin Ruotsiin. Se täydentää Nokian Tampereen ja Espoon tiimejä, jotka kehittivät PureView-teknologian. Lundin osaajat keskittyvät Suomessa kehitettyä laitteistoa täydentävään ohjelmistoon.

Odotettuja tuloksia kuvaa ehkä parhaiten seuraava yhtälö: PV + SC = PV^2

Vaikka uusimmat kamerapuhelimet voivat vaikuttaa lähes täydellisiltä, kehitys on vasta alussa.

On vaikea aavistaa, millaisia ominaisuuksia on Nokian seuraavan sukupolven kamerapuhelimissa. Mitä sinä odotat kamerapuhelimilta? Mikä voisi olla seuraava suuri innovaatio?

Jaa artikkeli
 

Lähettämällä kommentin hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Tämä sivusto ei tarjoa asiakastukea, joten älä lähetä laitteesi huoltoon liittyviä kysymyksiä meille. Ole hyvä ja käytä Nokian asiakastukeen tarkoitettuja kanavia tai keskustelupalstoja puhelimesi huoltoon liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä Nokia-tukeen
Nokia Support -keskustelupalsta (englanninkielinen)

Lue kommentointiohjeet

 
 • APH

  Miten 808:n kuvista voi edes parantaa? :D

 • http://nikosite.net/ Niksuski

  Pitäis sitä jotain muutakin parantaa ku aina vaan sitä kameraa.. :P esim massamuistimode, bluetooth tiedonsiirto….

 • .sämm.

  Ois kiva jos kameran voisi ajastaa ottamaan kuvia itsestään pidemmän aikaa; esim kuva 4 kertaa tunnissa seuraavat 24h.. jne..

  • Riku

   En omista kyseistä puhelinta mutta, kyllä sen jotenkin voi. :) Laita youtubeen hakusanaksi “nokia 808 time lapse”.  En tiedä tarviiko sitten jonkun kolmannen osapuolen sovelluksen?

 • Jype

  Kuvat voisi sujahtaa wifi yhteydellä yhdellä käskyllä kotitietokoneen kovalevylle. Ilman johtoja ja ohjelmien käynnistämistä pc:ssä.

 • Jype

  Miten olisi helposti paikalleen nipsautettavia pieniä suodattimia, lähilinssi tai ihan vaan linssisuojus? Huvää kameraa haluaa suojella ja kuvausmahdollisuuksia entisestäänkin laajentaa. Voisi käydä kaupaksi lisätarvikkeina, ja mahdollisuus laajentamiseen parantaisi kilpailuasemia pikku järkkäreitä vasten.

 • Jype

  Valoituksen “haarukointi” ja dynaamisen alueen laajentaminen. Voisiko haarukointi olla vakio niin, että voisi jälkeenpäin valita hyvin valoittuneen otoksen?
  Voisiko näytteitä yhdistää tai muuten valoitusta pikseli/aluekohtaisesti hallita niin, että saisi laajemman dynäämisen alueen kuvan, jossa valoisat kohteet eivät mene puhki ja varjossakin näkee valoisuuseroja.

 • Emikael

  Nopeampi jakaminen tuttaville. Puhelimesta voisi ilmoittaa joillekin läheisille tuttaville, että olen ottamassa kuvia juuri nyt esim. ulkomailla. Sitten läheiset näkisivät lähes reaaliajassa puhelimestaan (pilven kautta) kuvat ja videot, jotka olen aivan hetki sitten ottanut. Tällainen toimisi lähes kuulumisten vaihtamisena.