Tekstissä sen salaisuus: miksi tekstiviesti on edelleen suosituin viestintämuoto?

Ian 9.8.2012

sweethearts_banner

Ofcomin tutkimuksessa heinäkuussa selvisi, että tekstiviesti on yleisin puhelinviestinnän muoto Isossa-Britanniassa. Tekstiviestin suosio on kuitenkin maailmanlaajuista. Esimerkiksi Kiinassa tekstailtiin noin 700 miljardia viestiä vuonna 2007, ja yhdysvaltalainen matkapuhelinliittymän omistaja lähettää yli 500 tekstiviestiä kuukaudessa.

Mutta miksi? Onhan meillä sähköposti, Twitter, Facebook, Whatsapp, Skype ja monia muita edistyneempiä työkaluja. Mikä selittää tekstiviestien suosion?

Osasyynä on yksi yhteinen nimittäjä: kaikilla matkapuhelimilla voi lähettää tekstiviestejä. tekstiviestien lähettäminen on erittäin edullista monissa maissa, se ei edellytä tiedonsiirtoa, ja tietty määrä tekstiviestejä sisältyy usein liittymäsopimuksiin.

Toki taustalla on muutakin. Psykologi Graham Jonesin mukaan tekstiviestien suosio liittyy tapaamme luokitella erilaisia viestimistapoja.

Moni yhdistää sähköpostin työhön ja muuhun muodollisempaan viestintään. Sosiaalisissa verkkoyhteisöissä taas lähetetään viestejä kaveriporukoille ja tuntemattomille ihmisille.

Tekstiviesti on henkilökohtainen. Se liittyy lähes aina kahdenkeskiseen viestintään sellaisten ihmisten välillä, joilla on merkityksellinen suhde. ”Kova ikävä. Kunpa olisit täällä. ” Kuulostaako tutulta? Kaikki ovat todennäköisesti lähettäneet joskus hyvinkin henkilökohtaisia viestejä puhelimestaan.

Jonesin mukaan tekstiviesti on käytännöllinen, mutta silti henkilökohtainen viestinnän työkalu. Tämä saattaa selittää sen edelleen jatkuvan suosion. Lähettäjä voi sanoa tekstiviestissä asioita, joita hän ei välttämättä sanoisi muissa välineissä.

Lisäksi tekstiviesteihin vastataan yleensä nopeasti, kun taas sähköpostietiketti sallii muutaman tunnin (tai päivän) viiveen.

Osasyynä on myös luontainen laiskuutemme.

”Ihminen haluaa tehdä kaiken mahdollisimman vaivattomasti. Siksi etsimme vaistomaisesti myös helpointa viestintätapaa ja suosimme edelleen tekstiviestejä”, Jones sanoo.

Melkein kaikki lähettävät edelleen tekstiviestejä, vaikka vaihtoehtoja on paljon. Mikä sinun mielestäsi selittää tekstiviestien vankkumattoman suosion?

Kuvat: sloanpix (sydämet); Bekathwia (riipukset)

Jaa artikkeli
 

Lähettämällä kommentin hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Tämä sivusto ei tarjoa asiakastukea, joten älä lähetä laitteesi huoltoon liittyviä kysymyksiä meille. Ole hyvä ja käytä Nokian asiakastukeen tarkoitettuja kanavia tai keskustelupalstoja puhelimesi huoltoon liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä Nokia-tukeen
Nokia Support -keskustelupalsta (englanninkielinen)

Lue kommentointiohjeet

 
  • Tee

    Kyllä se on yksinkertaisuus. Se on niin yksinkertaista, että sitä käytetään väärinkin aika paljon. Tekstarit ovat juurikin lyhyitä muutaman sanan viestejä, eivät kuitenkaan mitään tarinoita. 

  • Makke73

    Yksinkertaisuus on aina kaunista, mutta miksi on niin vaikeaa saada tehtyä Lumioille teksiviestien varmistusohjelmisto?