Aurinkoinen katsaus lataukseen

Anna 6.2.2013

aurinkolaturi_sunny_4651

Miten lataisit puhelintasi ilman pääsyä sähköverkkoon? Esimerkiksi telttaretkellä tai  veneessä?

Nokialla on olemassa jo mielestämme hyvin nerokas keksintö eli polkupyörälaturi, mutta tällä kertaa olemme hyödyntäneet aurinkoenergiaa. Miljoonilla ihmisillä ympäri maailmaa ei ole kotonaan sähköä tai helppoa pääsyä sähköverkkoon. Tähän tarpeeseen Nokia on aloittanut pilottiprojektin aurinkolaturin ympärille.

Kenia ja Nigeria osoittautuivat sopiviksi testimaiksi, sillä Maailmanpankin raportin mukaan vain 16 % kenialaisista ja 51 % nigerialaista pääsivät säännöllisesti sähköverkkoon vuosien 2007-2011 aikana.

Kustannustehokas laturi

Aurinkolaturi on kustannustehokas laite, joka voisi parhaimmillaan auttaa miljoonia ihmisiä. Laturi hyödyntää ohutta filmipaneelia ja se on kevyt, sillä se painaa vain 93 grammaa. Yhden minuutin lataus antaa jo kahden minuutin puheajan.

aurinkolaturi_asha

Paraikaa tuhannet ihmiset Keniassa ja Nigeriassa testaavat aurinkolaturia. Pilotin aikana arvioimme tuotteen kaupallisia mahdollisuuksia, erilaisia käyttötapoja ja sen vaikutuksia niin ympäristölle kuin yhteiskunnalle.

Aurinkolaturi testissä Nairobissa

Keniassa asuva suomalainen Kaarina Airas ei varsinaisesti kuulu aurinkolaturin sähköttömään kohderyhmään, mutta otti haasteen vastaan ja testasi Äänen pyynnöstä laturia kotinsa takapihalla Nairobissa.  Kaarina valitsi lataukseen täydelliset olosuhteet eli kuuman, pilvettömän päivän. Ladattavana puhelimena oli Kaarinan uusi Nokia Asha 308.

aurinkolaturi

Aurinkolaturi asetetaan sopivalle alustalle ja puhelin johtoon kiinni. Laturissa on myös reiät naruille, joista sen voisi kiinnittää vaikkapa teltan kattoon.

”Kenno on keveä ja näppärä ja samalla myös taipuva”, Kaarina arvioi.

”Laite lunasti lupauksensa: täydellisissä olosuhteissa akun lataus täysin tyhjästä täydeksi kesti tasan neljä tuntia.”

Tärkeät ratkaisut ympäristöä ajatellen

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Nokia on onnistunut vähentämään ympäristökuormitustaan 50 prosentilla. Materiaalituotanto ja energiankulutus ovat kaksi suurinta ympäristöön vaikuttavaa tekijää ja tulevaisuudessa lataamisen liittyvät ratkaisut tulevat varmasti entistä  tärkeimmiksi.

Millaisia latausvaihtoehtoja sinä haluaisit tulevaisuudessa nähdä?

Jaa artikkeli
 

Lähettämällä kommentin hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Tämä sivusto ei tarjoa asiakastukea, joten älä lähetä laitteesi huoltoon liittyviä kysymyksiä meille. Ole hyvä ja käytä Nokian asiakastukeen tarkoitettuja kanavia tai keskustelupalstoja puhelimesi huoltoon liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä Nokia-tukeen
Nokia Support -keskustelupalsta (englanninkielinen)

Lue kommentointiohjeet

 
 • Eemeli

  Olisi mahtavaa, jos Nokia saisi tämän myyntii. Tälle olisi varmasti kysyntää, sillä tämä on niitä pieniä asioita, jotka lisäävät ekologisuutta

 • H.Rokka

  Olisi hienoa jos aurinkolaturin voisi yhdistää suoraan puhelimen takakanteen.

  • http://aani.nokia.fi/ Anna

   Moi, tosi hyvä idea, toivottavasti tätä jatkokehitellään edelleen!